Czas na małe "conieco"


Proziaki na mące pełnoziarnistej


2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 
¾ szklanki kwaśnego mleka (maślanki), 
1 jajko, 
½ łyżeczki soli, 
½ łyżeczki sody 
mąka pszenna zwykła - ile zabierze😉



Wymieszać, wyłożyć na stolnicę wysypaną zwykłą mąką, wyrobić szybko  w zwarty wałek.
Kroić w plastry, każdy rozpłaszczyć do ½ cm.
Obficie oprószone mąką piekłam na patelni przykrytej papierem do pieczenia (bez tłuszczu) na niewielkim gazie często obracając.
Dodałam kminek do ciasta😊. (nie trzeba)
Smacznego!


.....................................................................

Drożdżowe rożki z kabaczkiem
Ciasto:
0,5 kg mąki
4 dag drożdży
1 szklanka (200ml) mleka
2 żółtka (białka do posmarowania po wierzchu)
2 łyżki cukru
1-2 szczypty soli
Nadzienie:
2 cebule
1 kabaczek
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia

Mleko zagotować z cukrem; wrzącym mlekiem zalać mąkę ze solą wyrabiając np. mikserem; dodać żółtka i pokruszone drożdże; wyrobić mikserem na gładką masę; posypać lekko mąką i odstawić pod przykryciem.
Pokrojoną cebulę podsmażyć, dodać posiekany czosnek i starty na grubych oczkach kabaczek. Podsmażać nadal do odparowania płynu. Dodać sól i pieprz wg uznania.
Z rozwałkowanego na 3-4 mm ciasta wykrawać dowolne kształty; nałożyć nadzienie; składać na pół brzegi lekko przygniatając widelcem; posmarować wierzch białkiem i posypać startym serem, grubą solą, kminkiem (wg uznania); piec 25 min w 200OC. Smacznego!


p.s. Nadzienie można dowolnie zmieniać: od owoców, przez warzywa do pasztetów J

==========================================

Majonez aksamitny 

Możemy w bardzo prosty sposób zrobić własny majonez, który możemy dowolnie modyfikować
wersja podstawowa:
Sprzęt: blender i słoik z otworem troszkę szerszym od  końcówki blendera
Składniki I (na słoik półlitrowy): 3 żółtka, 1 jajko, sok z 1/2 cytryny, ok. 1/2 łyżeczki soli, ok. 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru, olej rzepakowy lub słonecznikowy
Składniki II (na słoik o pojemności 1/2 l): 2 żółtka, 2 jajka, łyżka musztardy dijon lub sarepskiej, olej
Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w słoiku, oleju wlać do wysokości 3 cm od górnej krawędzi słoika. Do słoika włożyć blender i miksować ok. 1 min. Jeżeli majonez jest zbyt rzadki, dolewamy oleju i dalej miksujemy.

----------------------------------------------------------------------

Placek z rabarbarem

Długo szukałam przepisu na ciasto, które byłoby smaczne, lekkie, puszyste, kruche, wilgotne, utrzymujące świeżość kilka dni, a jednocześnie proste do zrobienia. Nie lubię skomplikowanych przepisów. Ciasto to wymieszałam tłuczkiem do ziemniaków ;)

Składniki:
Placek - 2 szkl. mąki pszennej, 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru, 1 mały proszek do pieczenia, 1 cukier wanilinowy (-wszystko razem wymieszać); 1 szklanka maślanki, 2/3 szkl. oleju, 3 jajka (- wymieszać)
Następnie suche wsypać do mokrych, zamieszać i wyłożyć ciasto na wytłuszczoną średnią blaszkę.

Owoce: rabarbar, ale mogą też być truskawki, porzeczki, agrest lub inne

Kruszonka: 1/2 kostki masła (margaryna też może być), 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru.

Piekłam 1 godz. w temp. ok. 180 st. C - (chyba, bo termometr wybył :).

Uwielbiam to słodko-kwaśne "conieco"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz