Proziaki na mące pełnoziarnistej
2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
¾ szklanki kwaśnego mleka (maślanki),
1 jajko,
½ łyżeczki soli,
½ łyżeczki sody
mąka pszenna zwykła - ile zabierze😉
Wymieszać, wyłożyć na stolnicę wysypaną zwykłą mąką, wyrobić szybko w zwarty wałek.
Kroić w plastry, każdy rozpłaszczyć do ½ cm.
Obficie oprószone mąką piekłam na patelni przykrytej papierem do pieczenia (bez tłuszczu) na niewielkim gazie często obracając.
Dodałam kminek do ciasta😊. (nie trzeba)
Smacznego!
.....................................................................
Drożdżowe rożki z kabaczkiem
Ciasto:
0,5 kg mąki
4 dag drożdży
1 szklanka (200ml) mleka
2 żółtka (białka do posmarowania po wierzchu)
2 łyżki cukru
1-2 szczypty soli
Nadzienie:
2 cebule
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia
Mleko zagotować z cukrem; wrzącym mlekiem zalać mąkę ze solą
wyrabiając np. mikserem; dodać żółtka i pokruszone drożdże; wyrobić mikserem na
gładką masę; posypać lekko mąką i odstawić pod przykryciem.
Pokrojoną cebulę podsmażyć, dodać posiekany czosnek i starty
na grubych oczkach kabaczek. Podsmażać nadal do odparowania płynu. Dodać sól i
pieprz wg uznania.
p.s. Nadzienie można dowolnie zmieniać: od owoców, przez
warzywa do pasztetów J
==========================================
Majonez aksamitny
Możemy w bardzo prosty sposób zrobić własny majonez, który możemy dowolnie modyfikować
wersja podstawowa:
Sprzęt: blender i słoik z otworem troszkę szerszym od końcówki blendera
Składniki I (na słoik półlitrowy): 3 żółtka, 1 jajko, sok z 1/2 cytryny, ok. 1/2 łyżeczki soli, ok. 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru, olej rzepakowy lub słonecznikowy
Składniki II (na słoik o pojemności 1/2 l): 2 żółtka, 2 jajka, łyżka musztardy dijon lub sarepskiej, olej
Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w słoiku, oleju wlać do wysokości 3 cm od górnej krawędzi słoika. Do słoika włożyć blender i miksować ok. 1 min. Jeżeli majonez jest zbyt rzadki, dolewamy oleju i dalej miksujemy.
----------------------------------------------------------------------
Placek z rabarbarem
Długo szukałam przepisu na ciasto, które byłoby smaczne, lekkie, puszyste, kruche, wilgotne, utrzymujące świeżość kilka dni, a jednocześnie proste do zrobienia. Nie lubię skomplikowanych przepisów. Ciasto to wymieszałam tłuczkiem do ziemniaków ;)
Składniki:
Placek - 2 szkl. mąki pszennej, 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej, 1 szkl. cukru, 1 mały proszek do pieczenia, 1 cukier wanilinowy (-wszystko razem wymieszać); 1 szklanka maślanki, 2/3 szkl. oleju, 3 jajka (- wymieszać)
Następnie suche wsypać do mokrych, zamieszać i wyłożyć ciasto na wytłuszczoną średnią blaszkę.
Owoce: rabarbar, ale mogą też być truskawki, porzeczki, agrest lub inne
Kruszonka: 1/2 kostki masła (margaryna też może być), 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru.
Piekłam 1 godz. w temp. ok. 180 st. C - (chyba, bo termometr wybył :).
Uwielbiam to słodko-kwaśne "conieco"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz